С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Сърдечен шум

Детето ви расте здраво и жизнено, но при контролен преглед в консултацията, в детската градина или в училище ви съобщават, че то има лек шум на сърцето. Не се шокирайте, шумът още не означава сърдечен порок. До 50% от децата в определени възрастови периоди имат лек, невинен сърдечен шум, който се нарича още и физиологичен. Получава се при бързото израстване на сърдечния мускул. Дължи се на несъответствието между сърдечните отвори и силата на кръвния поток. Клапите не успяват да нараснат достатъчно бързо и да се затварят добре. В резултат на това се „връща“ кръв при свиване на мускула и се получава лек шум. Тези шумове се засилват при повишена температура, когато се ускорява сърдечният кръвен поток.
Шумовете не са постоянни, затова един лекар ги чува, а друг – не. Ако лекарят не е сигурен или пък иска да ви успокои съвсем, ако сте настоятелна, той може да изпрати детето за електрокардиограма или за ехокардиография, където ще ви кажат окончателно дали всичко е наред. Невинните сърдечни шумове изчезват най-късно в края на юношеската възраст.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби