С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

"Замъкът Червен"

Книгата - макет "Замъкът Червен" на издателска къща "Колхида" включва 16 цветни листа + приложение, с които твоето дете ще се върне назад в историята на България! 

Град Червен е основан от Петър Делян и е един от най-големите градове у нас през Второто българско царство. През XII-XIV век той е важен политически и икономически център със силно развити занаяти и прочути строители.

Градът се състоял от замък, вътрешен град (цитадела), външен град и отделни предградия, пръснати по съседните хълмове. Подвижен мост свързвал цитаделата с долния град. По своите размери (60x30 м) замъкът е вторият по големина след Царския дворец на Царевец.

Архитектурният му план представлява неправилно пространство, заградено с крепостни стени и кули, около които били разположени жилищни и стопански сгради. През XIV век е изградена главната кула – донжон, която служела за живеене и последно убежище на бойците в случай на обсада. Целият комплекс е на три етажа, отвън фасадите са строги, почти без прозорци, само с тесни бойници.

За по-ефикасна отбрана към каменните стени и кули са добавени дебели пилони и еркери, изнесени над главния вход и другите странични подстъпи. Защитниците разполагали с каменометни машини, а засводеният тунел от кулата към реката и водохранилището в двора осигурявали прясна вода по време на обсада. Истинска крепост в крепостта е главната кула, която се издигала на 5-6 етажа.

 

Още за: дете, книги

Коментари

Коментари за “"Замъкът Червен"”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби