С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Семейното щастие е закодирано в гените

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Според някои тайната на щастливия брак е компромисът или никога да не си лягате скарани.

Но американски психолози твърдят, че ключът към семейното щастие може би е закодиран в ДНК-то ни.

Семейното щастие е закодирано в гените

Те смятат, че ген, участващ в регулирането на "хормона на щастието" серотонин, предсказва до каква степен емоциите ни се отразяват на връзката ни.

Изследването на Калифорнийския университет и Северозападния университет е първото, което свързва генетиката, емоциите и задоволството от брака, казват учените. Те открили връзка между задоволството от връзката и алела 5-HTTLPR. Всички хора наследяват копие на този алел от всеки родител.

Участниците в изследването с два къси алела 5-HTTLPR се оказали най-нещастни в брака си, когато в него имало много негативни емоции като гняв и презрение, и най-щастливи, когато имало положителни чувства като хумор и обич. За сметка на това участниците с един или два дълги алела се вълнували много по-малко от емоциите в брака си.

"Винаги се опитваме да разберем рецептата за добра връзка и емоциите се оказват нейна важна съставна част", заяви ръководителят на изследването, психологът Робърт Левенсън от Калифорнийския университет. В изследването му, което продължило повече от 20 години, участвали над 150 женени двойки.

Новото изследване не означава, че двойки с различни вариации на 5-HTTLPR са несъвместими, отбелязват изследователите. То установило, че двойките с два къси алела е по-вероятно да процъфтяват в добра връзка и да страдат в лоша.

За целите на изследването участниците предоставили ДНК проби и в лабораторни условия учените свързали гените им със задоволството им в брака и емоционалното съдържание на взаимодействията им. За съпрузите с два къси 5-HTTLPR алела, които съставлявали 17% от изследваните съпрузи, те установили силна връзка между емоционалния тон на разговорите им и начина, по който се чувстват в брака си.

При 83% от съпрузите с един или два дълги алела емоциите по време на разговорите оказвали малко или никакво въздействие върху задоволството им от брака в следващите десет години. /БГНЕС

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Семейното щастие е закодирано в гените”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Любопитно"

В 14:55 ч. работим най-малко

В 14:55 ч. работим най-малко

Повече служители спират работа в 14:55 часа и проверяват публикациите в...

Кафето не трябва да се пие преди 10 часа сутринта

Кафето не трябва да се пие преди 10 часа сутринта

Въпреки фактът, че голям брой хора пият първото си кафе веднага след ставането...

В жегите спете с пижама

В жегите спете с пижама

През горещите летни нощи не трябва да спите голи...

20 минути слънце на ден укрепват костите

20 минути слънце на ден укрепват костите

Всекидневното излагане на слънце в продължение на 20 минути, но без...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби