С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Семейното щастие е закодирано в гените

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Според някои тайната на щастливия брак е компромисът или никога да не си лягате скарани.

Но американски психолози твърдят, че ключът към семейното щастие може би е закодиран в ДНК-то ни.

Семейното щастие е закодирано в гените

Те смятат, че ген, участващ в регулирането на "хормона на щастието" серотонин, предсказва до каква степен емоциите ни се отразяват на връзката ни.

Изследването на Калифорнийския университет и Северозападния университет е първото, което свързва генетиката, емоциите и задоволството от брака, казват учените. Те открили връзка между задоволството от връзката и алела 5-HTTLPR. Всички хора наследяват копие на този алел от всеки родител.

Участниците в изследването с два къси алела 5-HTTLPR се оказали най-нещастни в брака си, когато в него имало много негативни емоции като гняв и презрение, и най-щастливи, когато имало положителни чувства като хумор и обич. За сметка на това участниците с един или два дълги алела се вълнували много по-малко от емоциите в брака си.

"Винаги се опитваме да разберем рецептата за добра връзка и емоциите се оказват нейна важна съставна част", заяви ръководителят на изследването, психологът Робърт Левенсън от Калифорнийския университет. В изследването му, което продължило повече от 20 години, участвали над 150 женени двойки.

Новото изследване не означава, че двойки с различни вариации на 5-HTTLPR са несъвместими, отбелязват изследователите. То установило, че двойките с два къси алела е по-вероятно да процъфтяват в добра връзка и да страдат в лоша.

За целите на изследването участниците предоставили ДНК проби и в лабораторни условия учените свързали гените им със задоволството им в брака и емоционалното съдържание на взаимодействията им. За съпрузите с два къси 5-HTTLPR алела, които съставлявали 17% от изследваните съпрузи, те установили силна връзка между емоционалния тон на разговорите им и начина, по който се чувстват в брака си.

При 83% от съпрузите с един или два дълги алела емоциите по време на разговорите оказвали малко или никакво въздействие върху задоволството им от брака в следващите десет години. /БГНЕС

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Семейното щастие е закодирано в гените”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Любопитно"

Плодовите сокове развалят зъбите на малките деца

Плодовите сокове развалят зъбите на малките деца

Миналата година повече от 1200 деца под 2-годишна възраст попаднаха в...

Бебетата разпознават чуждите езици преди раждането

Бебетата разпознават чуждите езици преди раждането

Бебетата започват да учат езика си още, докато са в утробата...

Неудобствата за мъжете по време на бременността

Неудобствата за мъжете по време на бременността

Когато жените забременеят, мъжете трябва да се примирят с много неудобства.

Бебетата долавят емоции от 3-месечна възраст

Бебетата долавят емоции от 3-месечна възраст

Бебетата реагират на емоциите в човешкия глас още от 3-месечна възраст -...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби