Продукти:
- 500 г пълнозърнесто брашно
- 20 г прясна мая за хляб
- 1 ч. л. захар
- щипка сол
- 300 мл топла вода
- 50 мл зехтин
- различни семена за поръсване
Приготвяне:
- Разтвори маята и захарта в малко топла вода и остави сместа за десетина минути на топло да втаса.
- Смеси брашното със солта, добави зехтина, като разбъркаш леко.
- Сипи закваската и разбърай, като добавяш по малко от водата. Омеси тестото на набрашнена повърхност, докато стане гладко.
- Остави го, покрито с кърпа, да втаса за 40 минути. Премеси го за малко и го остави отново да втаса, докато удвои обема си.
- Раздели го на малки питки (8-10 на бр.), поръси ги със сусам и мак (по желание), подреди ги в намазана с мазнина тава и изпечи в загрята фурна на 200°C.
Нашият съвет: След като хлебчетата изстинат, разрежете ги в средата и направете от тях бургери.